Verhaal over CD`s branden met Nero
Cd's branden met Nero, hoe doe je dat?
Dat is op zich niet zo’n moeilijke aangelegenheid, maar desondanks roept het maken van een cd'tje de nodige vragen op. Wat moet ik kiezen als ik muziek op wil slaan, is MP3 nu eigenlijk muziek of data, moet ik kiezen voor een Audio-CD of voor CD-ROM (ISO)? Ik wil wat bestanden opslaan maar het is nog te weinig voor een complete cd, kan ik nu alvast wat op cd zetten en later nog wat toevoegen?

Voor een deel is het maar wat je wilt, maar ook op welk apparaat je de cd later weer wil gebruiken en… ja hoor, je kunt een gedeelte opslaan op cd en er later nog wat aan toevoegen, dat is geen enkel probleem. Muziek of data? Het kan beide, muziek kan ook als data worden opgeslagen. Laten we een en ander maar eens nader gaan bekijken.

CD-Kopie

Dat is de meest eenvoudige optie. Het originele cd’tje gaat in de speler en een lege cd in de schrijver (of brander, net hoe jij die wil noemen) Klik op de knop Branden en afhankelijk van de snelheid van jouw brander is na enige tijd de kopie klaar.

Zo simpel is dat maar… soms treden er toch problemen op. Sommige cd’s hebben een kopieerbeveiliging. Die zorgt er dan voor dat een deel van de benodigde gegevens niet wordt gekopieerd waardoor een kopie onbruikbaar wordt. Nero kan hier niets mee, maar er zijn programma’s die dat wel kunnen. Maar dat is weer een ander verhaal

NB. Volgens de Nederlandse kopieerwet mag men een kopie maken van een originele audio-cd voor eigen gebruik zolang het origineel in eigendom is, voor software gelden andere regels, daarvoor moet men schriftelijke toestemming hebben van de uitgever!

Kopiëren van muziek cd’s kan problemen geven, de geluidskwaliteit van een kopie is dan vaak minder goed dan die van het origineel en soms kan audioapparatuur een bepaald soort cd niet afspelen. Voor het beste resultaat is het aan te raden om muziek cd’s op een lage snelheid te kopiëren en bij voorkeur op een voor dat doel bestemde audio-cd, deze zijn voorzien van een code die bepaalde apparatuur nodig heeft om muziek cd als zodanig te herkennen en af te spelen.

Voor een gelijke kopie (1op1) gebruik je dus de optie CD-Kopie, het maakt niet uit of het origineel een data of een muziek cd is.

Voor het opslaan van bestanden zou je vroeger een floppy gebruikt hebben, maar met de komst van de cd schrijver is die een beetje uit de mode geraakt, mijns inziens ten onrechte, want voor veel soorten data als documenten, e-mailtjes en dergelijke, is er voldoende ruimte ter beschikking, zeker als die bestanden worden samengepakt. Voor dat doel zijn floppies dus nog prima te gebruiken en op een floppy kunnen bestanden worden vervangen door recentere data, waarbij de oude informatie overbodig wordt.

Dat kan ook met een cd, maar dat moet dan wel een herschrijfbare cd zijn en er is een speciaal programma voor nodig zoals InCd of Direct CD. Maar goed, weg met de floppy, we kiezen voor de cd. We gebruiken de optie CD-ROM [ISO] om bestanden van de harde schijf naar cd op te slaan.

Een multisessie-schijfje maken

Start Nero, klik CD-ROM [ISO] en maak je keuze. Als je voldoende bestanden hebt of er voor kiest om de cd direct af te sluiten dan wordt je keuze Geen multisessie. Wil je later nog informatie toevoegen, dan kies je voor Beginnen met multisessie-schijf. Klik op de knop Nieuw.

Links verschijnt een leeg venster en rechts krijg je een venster te zien met daarin de bestanden die op de harde schijf staan. Blader (in het rechtse venster dus) naar de gewenste bestanden en sleep ze, met de linkse muistoets ingedrukt, naar het linkse venster, het geeft niet naar welke van de twee. Let op de maatbalk onderin, die geeft aan hoeveel ruimte er nog beschikbaar is op de te maken cd. Klaar met slepen? Dan kies je Bestand, CD schrijven (je kunt ook op het pictogram in de werkbalk klikken) waarna het dialoogvenster CD schrijven in beeld komt.

Hierin kun je desgewenst nog een aantal gegevens invullen zoals de naam voor de cd en wanneer die gemaakt is en dergelijke. Onder het tabblad Branden controleer je nog even of er een vinkje voor de optie CD sluiten is geplaatst, tenminste als je voor Geen multisessie cd hebt gekozen, wil je dat wel dan laat je het vinkje weg. Nu nog een klik op de knop Schrijven en het brandproces wordt gestart.

Als je voor een multisessie gekozen hebt bestaat de kans dat sommige cd spelers de cd niet kunnen lezen. Dat kan weer wel als de cd later wordt afgesloten. CD schrijvers en de meeste nieuwere typen spelers hebben hier geen problemen mee.

Een sessie toevoegen (dat kan natuurlijk alleen als je daar vooraf voor gekozen had en de cd niet werd afgesloten) gaat zo: stop je eerder beschreven cd in de schrijver en kies voor CD-ROM [ISO] Selecteer Doorgaan met multisessie-schijf. Klik Nieuw. Nero gaat aan het werk en zal na enige tijd de inhoud van de eerdere sessie(s) in het linkse venster weergeven.

Let op! Als de inhoud van een voorgaande sessie niet in het linkse venster verschijnt heb je ergens iets verkeerd gedaan. Als je desondanks een sessie toe gaat voegen zal de oude informatie verloren gaan!

Nu kun je de nieuwe gegevens toevoegen, net als daarnet door ze naar het linkse venster te slepen, klik op Schrijven en de nieuwe bestanden worden aan de oude toegevoegd. Je kunt net zoveel sessies toevoegen als je wilt of tot de beschikbare ruimte is opgebruikt.

Tip: Bij het gebruik van meerdere sessies kan het voorkomen dat het cd venster al vol staat met bestanden en mappen en dat geeft bij het slepen vaak problemen. Nieuwe bestanden kunnen makkelijk in een van de bestaande mappen terechtkomen, hetgeen je waarschijnlijk niet wilt. Om dit te voorkomen sleep je de nieuwe bestanden precies boven het woord Nieuw, dan komen ze netjes op een vrije plaats in de lijst.

Je kunt voor een multisessie-schijf een herschrijfbare cd gebruiken, maar daar gaat iets minder aan gegevens op en vaak zal je niet op volle snelheid kunnen branden, er zijn cd’s beschikbaar van 2 tot 10 speed.

Is MP3 muziek of data?

Natuurlijk kun je MP3’s als muziekbestanden beschouwen, want dat zijn het ook, maar je hoeft ze daarom niet persé ook als audio op te slaan. Tegenwoordig kun je steeds vaker apparaten aanschaffen die MP3’s direct af kunnen spelen, DVD- en MP3 spelers, walkmans en natuurlijk, niet op de laatste plaats, de computer. Je kunt er dus zowel een audio- als een data-cd van maken.

Het maken van een data cd met MP3 bestanden gaat precies hetzelfde als met andere data, kies CD-ROM [ISO] en sleep de bestanden over naar het linkse venster, je kunt naar keuze gebruik maken van een of meer sessies, in dit geval hoef je geen speciaal voor muziek bestemde audio-cd te gebruiken om de geluidskwaliteit te verbeteren.

Een audio-cd maken

In bovenstaand voorbeeld werd MP3 als data opgeslagen en op de wat oudere audioapparatuur kun je geen data afspelen. Voor dat doel kun je de optie Audio-CD kiezen. Geluidsbestanden worden daarmee, voor het branden, omgezet naar het voor audio cd’s gebruikelijke CDA muziekformaat.

Bij de optie Audio-CD wordt niet met het bestandsformaat, maar met de tijdsduur van het muziekbestand gerekend! Om die reden gaat er ook duidelijk minder muziek op een cd, welgeteld 80 minuten en… daarvoor moet je natuurlijk ook nog de juiste cd kiezen want anders wordt het evenzoveel minder als de tijdsduur toelaat. Gemiddeld gaan er zo’n 12 tot 18 nummers op een cd. Een klein beetje dus als je zulks vergelijkt met een MP3 data cd, waar ca. 200 nummers op passen, ofwel zo’n slordige 14 uur muziek.

Wil je een muziek cd maken die ook op de gebruikelijke audioapparatuur kan worden afgespeeld, dan kies je de optie Audio-CD. Verder is de behandeling vrijwel hetzelfde als bij het maken van een data cd. Ook nu kun je in het dialoogvenster gegevens invullen en instellingen aanpassen. Kies Nieuw en sleep je muziekbestanden naar het linkse venster, MP3, Wave of WMA (Windows Mediaplayer), gewoon alles door elkaar, het maakt niet uit, want de bestanden worden netjes door Nero omgezet naar het benodigde CDA formaat.

Voor WMA moet wel even een extra insteektoepassing (plugin) worden geïnstalleerd, die je op de website van Ahead kunt downloaden.

Voor je gaat branden kan je de pauze tussen de muziek instellen, die is standaard 2 seconden. Selecteer een nummer, of allemaal tegelijk (rechtse muistoets, Alles selecteren) en kies, ook nu met de rechtse muistoets, Eigenschappen. Onder de tab Filters vindt je nog wat extra opties om de muziek bij te werken, normaliseren, tikken verwijderen, ruisvermindering, in- en uitfaden van tracks, stereo effecten, echo en meer.

Dat is wel een zeer precies werkje en pas na veel oefenen mag je daarvan wat betere resultaten verwachten (meer uitleg over filters vindt je in het helpbestand van Nero, onder de optie Audio-CD).

Klaar met het bewerken? Oké Branden dan maar en… een beetje gas terugnemen kan geen kwaad, het kan de geluidskwaliteit van je cd ten goede komen. Vergeet niet om voor deze cd de speciaal voor muziek bestemde audio-cd te gebruiken, een gewone data cd mag ook maar… nou ja, daar heb ik het al eerder over gehad.

Mixed mode en CD Extra

Nero kent nog wat varianten op de eerder genoemde opties, zoals een Mixed-Mode CD. Dat is een cd met meerdere bestandsindelingen in één sessie. Je kan dus zowel audio als data schrijven op dezelfde cd. Het muziekgedeelte kan op audioapparatuur worden afgespeeld, maar de datatrack niet, die kun je alleen met de computer benaderen. Deze optie heeft echter een nadeeltje, want de wat oudere audioapparatuur zal de datatrack niet als zodanig herkennen en proberen die als muziek af te spelen.

Om dit probleem te verhelpen is CD EXTRA ontwikkeld. Dat is een multisessie-cd bestaande uit twee sessies in één handeling. De eerste sessie bevat audio bestanden en de tweede bevat data. Met deze optie zou je bijvoorbeeld een muziek cd kunnen maken met daarop als extra liedjesteksten, cd hoesjes en foto’s van artiest(en), om maar wat te noemen.

Kies CD EXTRA en klik Nieuw. Dit keer zullen in het linkse venster 3 vakjes verschijnen. Links bovenaan zie je al een paar mappen, deze bevatten bestanden die nodig zijn voor een goede werking van de cd, maar je kunt er zelf mappen bijmaken. Klik, met de rechtse muistoets op NIEUW en kies Map aanmaken. Sleep je songteksten, plaatjes en dergelijke naar een van de vensters bovenaan, al dan niet in de nieuw gemaakte mappen, muziekbestanden sleep je naar het venster eronder. Net als bij de gewone audio cd kun je de muziek bewerken met filters en meer informatie invullen aangaande het lied of de artiest(en)

Video en SuperVideo

Om je foto’s op te slaan op cd kun je een standaard data cd gebruiken, maar als je er een echte diapresentatie van wil maken kies je voor de optie Video-CD. Als je, naar keuze, alle gegevens voor de te maken cd hebt ingevuld klik je Nieuw. Ook nu weer verschijnen er vensters met al een aantal mappen er in die nodig zijn voor een goede werking van de video cd.

Sleep je foto’s naar het grote venster, klaar? Dan zou je de cd kunnen branden maar… In dat geval zou je, met een druk op de knop van je apparatuur, steeds zelf de volgende foto moeten laten verschijnen. Op zich nog niet eens een slecht idee, want in dat geval bepaal je dus zelf hoelang je naar een foto kunt kijken. Maar het kan ook anders.

Je kunt er een automatische diapresentatie van maken, dan kun je rustig in je luie stoel blijven zitten terwijl de DVD speler het werkt doet. In dat geval klik je, na het slepen, met de rechtse muistoets, op een van de foto’s in het linkse venster en kiest Eigenschappen. In het dialoogvenster van Video eigenschappen kan je de instelling Onbepaald veranderen in Seconden, waarna je de gewenste pauze tussen de plaatjes in kan vullen. Per plaatje verschillend of, voor alle plaatjes dezelfde instelling, klik voor die laatste keuze met de rechtse muistoets op een plaatje en kies Alles selecteren voor je naar de Eigenschappen gaat. Nu nog even branden en klaar is je video cd.

Supervideo biedt een betere kwaliteit maar om die optie te kunnen gebruiken moet je een Mpeg plugin hebben. Deze is via Ahead verkrijgbaar, maar er moet wel een extra bedrag voor worden betaald.

Tip: Bewaar je originele foto’s ook op een gewone of multisessie data cd als je die later nog nodig hebt voor andere doeleinden, want op de video cd worden ze als een groot bestand samengepakt, waardoor je ze niet meer als afzonderlijke foto’s kan gebruiken. Tenminste, niet zonder hulpprogramma’s als Win- of PowerDVD en dergelijke.

(Bron: www.omewil.nl)